Μύθος: Πρέπει να μετρώ τις θερμίδες μου για να χάσω βάρος

 Γιατί είναι μύθος;

1. Δεν μεταβολίζονται όλες οι θερμίδες το ίδιο . Οι φυτικές ίνες και τα φυτοθρεπτικά παίζουν ζωτικό ρόλο καθώς επηρεάζουν την απορρόφηση της γλυκόζης. Οι φυτικές ίνες μειώνουν την απορρόφηση της γλυκόζης, άρα λιγότερη γλυκόζη μπορεί να γίνει λίπος. Ακόμα, οι φυτικές ίνες ευνοούν την υγιή ισορροπία των φιλικών βακτηρίων του εντέρου, τα οποία  παίζουν ρόλο στην παραγωγή λιπαρών οξέων που επηρεάζουν το σωματικό βάρος.

2. Ο καθένας μας έχει ξεχωριστό βασικό μεταβολισμό άρα πως μπορώ να έχω μια δίαιτα θερμίδων που αντανακλά ένα μέσο όρο θεσμοθετημένο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, χωρίς να ξέρω τον προσωπικό μεταβολισμό μου. Είναι σαν να θεωρώ πως όλα τα αυτοκίνητα κινούνται με την ίδια ποσότητα και είδος βενζίνης.

3. Ο μεταβολισμός μας επηρεάζεται από τη συχνότητα κατανάλωσης γευμάτων εντός της μέρας (π.χ. είναι διαφορετικό να τρώμε εντός ενός χρονικού πλαισίου 8-10 ωρών και διαφορετικό να τρώμε όλη μέρα). Επίσης, επηρεάζεται από το μικροβίωμα και τα γονίδια μας που ρυθμίζουν την παραγωγή πεπτικών ενζύμων.

4. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι θερμίδες που δηλώνονται για κάποιες τροφές, όπως είχε γίνει με τα αμύγδαλα και τα καρύδια στο παρελθόν, είναι περισσότερες απ΄οτι στη πραγματικότητα.

 

 




C. Ebbeling, ‘Effects of a low carbohydrate diet on energy expenditure during weight loss maintenance: randomized trial’, BMJ (2018); 363: k4583 7

 C. D. Gardner, ‘Effect of low-fat vs low-carbohydrate diet on 12- month weight loss in overweight adults’, JAMA (2018); 319(7): 667–679

Institute of Medicine (US) Food Forum. The Human Microbiome, Diet, and Health: Workshop Summary. Washington (DC): National Academies Press (US); 2013. 4, Influence of the Microbiome on the Metabolism of Diet and Dietary Components. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK154098/

J. A. Novotny, ‘Discrepancy between the Atwater factor predicted and empirically measured energy values of almonds in human diet’, Am J Clin Nutr (2012); 96(2): 296–301

Τ. Spector, ‘Spoon fed, Why almost everything we’ve been told about food is wrong’ Food and Society (2021), ISBN 978-1-787-33229-4

Comments

Popular posts from this blog

Πώς γίνεται η διαχείριση της κάθε περίπτωσης ασθενούς;

Υποθυρεοειδισμός Hashimoto’s

Γάλα και οστά