Υποθυρεοειδισμός Hashimoto’s

 


Ο θυροειδής είναι ένας αδένας ο οποίος βρίσκεται στη περιοχή του λάρυγγα και παράγει την πολύ σημαντική ορμόνη θυροξίνη πρώτα σε μια ανενεργή μορφή Τ4 και ύστερα σε ενεργή Τ3 ώστε να μπορεί να ελέγχει τη ποσότητα ενεργής θυροξίνης T3 που ενεργά στο σώμα μας. Η θυροξίνη επιδρά στην παραγωγή ενέργειας από το σώμα μας.




Στον υποθυρεοειδισμό Hashimotos η ικανότητα του θυροειδούς να παράγει θυροξίνη μειώνεται καθώς το ίδιο μας το σώμα επιτίθεται στον αδένα μέσω της παραγωγής αντισωμάτων και τον καταστρέφει σταδιακά. Χαρακτηριστικά συμπτώματα αποτελούν μεταξύ άλλων η δυσκοιλιότητα, η κούραση, η ευαισθησία στο κρύο και οι μυϊκοί πόνοι.

Κλινικά η αύξηση της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης TSH, η μείωση της θυροξίνης Τ4 και η παρουσία αντισωμάτων στις αναλύσεις αίματος αποτελούν κάποια από τα ευρήματα ενός ιατρού για να διαγνωστεί κάποιος με αυτή την ασθένεια.

Στην διατροφολογική θεραπεία μπορεί να γίνει διαχείριση της συγκεκριμένης ασθένειας χωρίς παρεμβολές στο ιατρικό μοντέλο διαχείρισης της ασθένειας η οποία συνήθως γίνεται μέσω της χρήσης φαρμακευτικής θυροξίνης. Επί το πλείστον, στόχοι σε μια τέτοια ασθένεια είναι η ρύθμιση του ανοσοποιητικού για επίλυση της φλεγμονής η οποία μπορεί να παραμένει επίμονα στο σώμα ενός ασθενή με αυτοάνοσο νόσημα και να αυξήσει το ρίσκο για άλλες ασθένειες με αποτέλεσμα τη μείωση ποιότητας ζωής του ατόμου. Επίσης, στοχεύεται η παροχή των πρώτων υλών για παραγωγή θυροξίνης μέσω διατροφικών παρεμβάσεων καθώς και μέσω της χρήσης στοχευμένων σκευασμάτων είναι κάτι που μπορεί να επιτελέσει ένας διατροφολογικός θεραπευτής.

 

Cai YJ, Wang F, Chen ZX, Li L, Fan H, Wu ZB, Ge JF, Hu W, Wang QN, Zhu DF. Hashimoto's thyroiditis induces neuroinflammation and emotional alterations in euthyroid mice. J Neuroinflammation. 2018 Oct 29;15(1):299. doi: 10.1186/s12974-018-1341-z. PMID: 30373627; PMCID: PMC6206655.

Hashimoto's thyroiditis (lymphocytic thyroiditis). American Thyroid Association. https://www.thyroid.org/hashimotos-thyroiditis/.

Stefano Taddei, Nadia Caraccio, Agostino Virdis, Angela Dardano, Daniele Versari, Lorenzo Ghiadoni, Ele Ferrannini, Antonio Salvetti, Fabio Monzani, Low-Grade Systemic Inflammation Causes Endothelial Dysfunction in Patients with Hashimoto’s Thyroiditis, The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, Volume 91, Issue 12, 1 December 2006, Pages 5076–5082, https://doi.org/10.1210/jc.2006-1075

 Thyroid hormone treatment. American Thyroid Association. http://www.thyroid.org/thyroid-hormone-treatment

 

Comments

Popular posts from this blog

Πώς γίνεται η διαχείριση της κάθε περίπτωσης ασθενούς;

Γάλα και οστά