Αμύγδαλα: Ένα μικρό αλλά πολύ σημαντικό δώρο της Μεσογείου

Τα αμύγδαλα είναι ένας ξηρός καρπός που συναντούμε συχνά στη Κύπρο. Όλοι έχουν συνδέσει τις ολάνθιστες αμυγδαλιές με το τέλος του χειμώνα. Όμως εκτός από τα πανέμορφα άνθη της η αμυγδαλιά μας προσφέρει ένα θρεπτικότατο καρπό πλούσιο σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνη Ε, μαγνήσιο, μαγγάνιο και μια ποικιλία αντιοξειδωτικών φυτοθρεπτικών με τα τελευταία να βρίσκονται σε αφθονία στην εξωτερική φλούδα (γι’ αυτό καλύτερα να τα τρώμε αναποφλοίωτα)

Το μαγνήσιο είναι σημαντικό για τη λειτουργία εκατοντάδων ενζύμων στο σώμα μας, βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και παίζει ρόλο μέχρι και στην διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.

Η βιταμίνη Ε είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη η οποία έχει αντιοξειδωτική δράση και είναι συσχετισμένη με τη μείωση ρίσκου για διάφορες ασθένειες όπως καρδιαγγειακές παθήσεις.

Επίσης τα αμύγδαλα βοηθούν στη μείωση του αισθήματος της πείνας κάτι που μπορεί να είναι ωφέλιμο στα άτομα που επιθυμούν να χάσουν βάρος. Μελέτες έχουν δείξει πως η κατανάλωση ξηρών καρπών μειώνει το βάρος αντίθετα με την άποψη που επικρατούσε σε κάποιους κύκλους και υποστήριζε πως οι ξηροί καρποί παχαίνουν.




Gröber, U., Schmidt, J. and Kisters, K. (2015) ‘Magnesium in Prevention and Therapy’, Nutrients, 7(9), pp. 8199–8226. doi: 10.3390/nu7095388.

Guerrero-Romero, F. and Rodríguez-Morán, M. (2009) ‘The effect of lowering blood pressure by magnesium supplementation in diabetic  hypertensive adults with low serum magnesium levels: a randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial.’, Journal of human hypertension, 23(4), pp. 245–251. doi: 10.1038/jhh.2008.129.

Jaceldo-Siegl, K. et al. (2014) ‘Tree nuts are inversely associated with metabolic syndrome and obesity: the  Adventist health study-2.’, PloS one, 9(1), p. e85133. doi: 10.1371/journal.pone.0085133.

Jenkins, D. J. A. et al. (2002) ‘Dose response of almonds on coronary heart disease risk factors: blood lipids,  oxidized low-density lipoproteins, lipoprotein(a), homocysteine, and pulmonary nitric oxide: a randomized, controlled, crossover trial.’, Circulation, 106(11), pp. 1327–1332. doi: 10.1161/01.cir.0000028421.91733.20.

Jenkins, D. J. A. et al. (2006) ‘Almonds decrease postprandial glycemia, insulinemia, and oxidative damage in  healthy individuals.’, The Journal of nutrition, 136(12), pp. 2987–2992. doi: 10.1093/jn/136.12.2987.

Mooren, F. C. et al. (2011) ‘Oral magnesium supplementation reduces insulin resistance in non-diabetic  subjects - a double-blind, placebo-controlled, randomized trial.’, Diabetes, obesity & metabolism. England, pp. 281–284. doi: 10.1111/j.1463-1326.2010.01332.x.

Tan, S. Y. and Mattes, R. D. (2013) ‘Appetitive, dietary and health effects of almonds consumed with meals or as  snacks: a randomized, controlled trial.’, European journal of clinical nutrition, 67(11), pp. 1205–1214. doi: 10.1038/ejcn.2013.184.

Comments

Popular posts from this blog

Πώς γίνεται η διαχείριση της κάθε περίπτωσης ασθενούς;

Υποθυρεοειδισμός Hashimoto’s

Γάλα και οστά