Αμύγδαλα: Ένα μικρό αλλά πολύ σημαντικό δώρο της Μεσογείου
Τα αμύγδαλα είναι ένας ξηρός καρπός που συναντούμε συχνά στη Κύπρο. Όλοι έχουν συνδέσει τις ολάνθιστες αμυγδαλιές με το τέλος του χειμώνα. Όμως εκτός από τα πανέμορφα άνθη της η αμυγδαλιά μας προσφέρει ένα θρεπτικότατο καρπό πλούσιο σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνη Ε, μαγνήσιο, μαγγάνιο και μια ποικιλία αντιοξειδωτικών φυτοθρεπτικών με τα τελευταία να βρίσκονται σε αφθονία στην εξωτερική φλούδα (γι’ αυτό καλύτερα να τα τρώμε αναποφλοίωτα)
Το μαγνήσιο είναι
σημαντικό για τη λειτουργία εκατοντάδων ενζύμων στο σώμα μας, βοηθά στη ρύθμιση
της αρτηριακής πίεσης και παίζει ρόλο μέχρι και στην διαχείριση του σακχάρου
στο αίμα.
Η βιταμίνη Ε
είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη η οποία έχει αντιοξειδωτική δράση και είναι συσχετισμένη
με τη μείωση ρίσκου για διάφορες ασθένειες όπως καρδιαγγειακές παθήσεις.
Επίσης τα
αμύγδαλα βοηθούν στη μείωση του αισθήματος της πείνας κάτι που μπορεί να είναι
ωφέλιμο στα άτομα που επιθυμούν να χάσουν βάρος. Μελέτες έχουν δείξει πως η
κατανάλωση ξηρών καρπών μειώνει το βάρος αντίθετα με την άποψη που επικρατούσε
σε κάποιους κύκλους και υποστήριζε πως οι ξηροί καρποί παχαίνουν.
Gröber, U., Schmidt, J. and Kisters, K. (2015) ‘Magnesium in Prevention and Therapy’, Nutrients, 7(9), pp. 8199–8226. doi: 10.3390/nu7095388.
Guerrero-Romero, F. and Rodríguez-Morán, M. (2009) ‘The effect of lowering
blood pressure by magnesium supplementation in diabetic hypertensive adults with low serum magnesium
levels: a randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial.’, Journal
of human hypertension, 23(4), pp. 245–251. doi: 10.1038/jhh.2008.129.
Jaceldo-Siegl, K. et al. (2014) ‘Tree nuts are inversely associated
with metabolic syndrome and obesity: the
Adventist health study-2.’, PloS one, 9(1), p. e85133. doi:
10.1371/journal.pone.0085133.
Jenkins, D. J. A. et al. (2002) ‘Dose response of almonds on
coronary heart disease risk factors: blood lipids, oxidized low-density lipoproteins,
lipoprotein(a), homocysteine, and pulmonary nitric oxide: a randomized,
controlled, crossover trial.’, Circulation, 106(11), pp. 1327–1332. doi:
10.1161/01.cir.0000028421.91733.20.
Jenkins, D. J. A. et al. (2006) ‘Almonds decrease postprandial
glycemia, insulinemia, and oxidative damage in
healthy individuals.’, The Journal of nutrition, 136(12), pp.
2987–2992. doi: 10.1093/jn/136.12.2987.
Mooren, F. C. et al. (2011) ‘Oral magnesium supplementation reduces
insulin resistance in non-diabetic
subjects - a double-blind, placebo-controlled, randomized trial.’, Diabetes,
obesity & metabolism. England, pp. 281–284. doi:
10.1111/j.1463-1326.2010.01332.x.
Tan, S. Y. and Mattes, R. D. (2013) ‘Appetitive, dietary and health
effects of almonds consumed with meals or as
snacks: a randomized, controlled trial.’, European journal of
clinical nutrition, 67(11), pp. 1205–1214. doi: 10.1038/ejcn.2013.184.
Comments
Post a Comment